Włosy, podobnie jak cały organizm potrzebują wielu składników odżywczych, by prawidłowo funkcjonować. Jeśli nie będziemy dostarczać wymaganych ilości witamin i minerałów, to wówczas staną się one słabe, suche i pozbawione blasku; w szczególnych przypadkach mogą nawet nadmiernie wypadać. Można wiec powiedzieć, że nieodpowiednia dieta ma wpływ na utratę naszych włosów. Ale są także inne przyczyny wypadania włosów. Jakie? Spójrzmy.
Kiedy trzeba się niepokoić?
Niepokój jest wskazany w kilku przypadkach. Jeżeli codziennie tracimy około 100-200 włosów to można uznać to za stan normalny i naturalny. Natomiast w przypadku, gdyż na szczotce codziennie znajdzie się – 300-400 włosów, a taka tendencja będzie utrzymywała się przez znaczny czas ( przez dwa lub trzy miesiące), to wówczas przerzedzenie z pewnością będzie widoczne. W takiej sytuacji warto skontaktować się z lekarzem dermatologiem. Tylko on może zdiagnozować przyczyny wypadania włosów.
Dieta a utrata włosów
Liczne problemy z owłosieniem na głowie (w tym ich nadmierne wypadanie), wynikające z niedoborów żywieniowych bardzo często są rozwiązywane poprzez wprowadzenie odpowiednio skomponowanej diety. Zasadnicze składniki, które trzeba wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu to witamina A, kilka witamin z grupy B , witamina C, biotyna, cynk, miedź, żelazo oraz białko.
Spożycie właściwych ilości witaminy A jest konieczne dla dobrej kondycji komórek oraz tkanek w organizmie, w tym również zdrowia skóry głowy i włosów. Długotrwałe niedobory tej witaminy prowadzą do utraty włosów oraz łupieżu.
Codziennie każdy dorosły człowiek winien spożyć 5000 jm Witaminy A . Źródłami witaminy A są źródła roślinne – karotenoidy (beta-karoten), a także źródła zwierzęce. Aby uzupełnić niedobory trzeba zjadać żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce, a także niektóre warzywa ciemnozielone liściaste. Znajdziemy ją także w wątrobie, tranie i jajach.
Witamina B6, kwas foliowy oraz witamina B12 są konieczne dla produkowania czerwonych krwinek i hemoglobiny. A z kolei głównym zadaniem hemoglobiny jest transportowanie tlenu z płuc do komórek w tym także do cebulek włosowych.
Niedobory witamin z grupy B mogą przyczynić się do wypadania włosów, a także spowolnienia ich wzrastania. Witaminę B6 znajdziemy w drobiu, rybach, wieprzowinie, wątrobie, a ponadto w pełnych ziarnach zbóż, orzechach.
Z kolei kwas foliowy znajduje się w warzywach liściastych, soku pomarańczowym, burakach, brokułach i drożdżach piwowarskich. Natomiast witamina B 12 jest w mięsie rybach, jajach , mleku.
Braki witaminy C mogą spowodować łamliwość i rozdwajanie włosów. Zaleca się zatem spożywanie około 60 miligramów Witaminy C (przez dorosłych). W witaminę C bogate są produkty: melony, owoce cytrusowe, jagody, papryka, ziemniaki i pomidory.
Miedź ma zasadnicze znaczenie w produkcji hemoglobiny, która dostarcza tlenu do wszystkich komórek organizmu, a więc też do skóry głowy i włosów. Miedź znajduje się w wątrobie, owocach morza i orzechach.
Z kolei żelazo niezbędne jest do transportowania tlenu do czerwonych krwinek. Braki żelaza może spowodować niedokrwistość, a także nadmierne wypadanie włosów. Cennym źródłem tego pierwiastka jest k czerwone mięso, czerwona fasola, szpinak oraz otręby.
Cynk jest istotny dla zdrowych włosów. Jego braki mogą powodować łupież oraz nadmierną utratę włosów. Cynk znajdziemy w jajkach, mleku, orzechach i roślinach strączkowych.
Białka są konieczne dla właściwego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie, a także do naturalnego wzrostu włosa. Źródło białka to w szczególności: drób, ryby mleko, ser, jaja, produkty sojowe.
Ponadto dla dobrej kondycji włosów konieczne jest dostarczanie codziennie nawet 2 litry wody.
3,8 k